შამპანურმა ჩვენამდე ბოთლისა და კორპის საცობის წყალობით მოაღწია

0
246

ჯერ კიდევ XVI საუკუნეში შამპანურის გადატანა შეუძლებელი იყო. ქაფი დიდ მანძილზე ტრანსპორტირებას აფერხებდა. ღვინო ხეთქდა კასრებს, მონარქიის მიერ ნებადართულ ერთადერთ ღვინის ჭურჭელს. ამ პრობლემის გადასაჭრელად დროულად გამოჩნდა ბოთლი (ის ღვინის გადასატანად პირველად ინგლისელებმა გამოიყენეს) და პორტუგალიული კორპის საცობი. მეორე შანსიშამპანის რეგიონს დომ პრინიონმა მისცა. ამ ბენედიქტელმა ბერმა, ოვილეს სააბატოს მემარნემ (cellerier), კორპის თავისებურება აღმოაჩინა, მას ბოთლების დასაცობად იყენებდა და ეს პროცესი ხელოვნების დონემდე აიყვანა. ამგვარად გაჩნდა ასაცობი, რომელსაც დღესაც ვიყენებთ.

წყარო: “ღვინო – დიდი ენციკლოპედია”

paqtebi.ge

Loading…

დატოვე პასუხი

გთხოვთ, მიუთითოთ თქვენი კომენტარი!
გთხოვთ, შეიყვანოთ თქვენი სახელი აქ